XL Review van Chantal

Het gezin van Jaap en Chantal

XL Review over een prachtig veranderingstraject

In 2019 mocht ik een gezin gaan begeleiden dat behoorlijk wat uitdagingen kende. Jaap en Chantal uit Eindhoven (niet hun echte namen) hadden in hun persoonlijke omgeving een fantastische sponsor gevonden. Daardoor mocht mijn begeleiding langer lopen dan vaak het geval is. Of noodzakelijk is. Uiteraard waren er door Covid-19 ook langere periodes waarin er even geen begeleiding was.

Chantal heeft voor mij op papier gezet hoe ze deze periode heeft beleefd en waar ze nu staan:
We hadden al jaren geldproblemen en het lukte ons niet om daaruit te komen. We liepen er al jaren tegen aan dat het niet goed lukte om een balans te krijgen in onze uitgaven.
Onverwachte rekeningen bleven maar komen en oplopen waardoor je op een gegeven moment de post niet meer durft open te maken. Of de telefoon niet meer durft op te nemen, bang voor deurwaarders of andere gerelateerde telefoontjes. Of post niet meer durft open te maken en dat stapelt zich dan ook op. Waardoor de situatie er niet echt veel beter op werd.

Daardoor kregen we ook stress en onenigheid en heel veel ruzie. Het was net of dat we aan het verdrinken waren in onze problemen.
We merkten dat heel ons gezin eronder leed en dat er NU iets moest gebeuren als we een gezin wilden blijven.

 

De ommekeer...

In 2019 zijn we samen aan tafel gaan zitten omdat we toch een oplossing moesten gaan vinden en toen zijn we bij Annemieke uitgekomen.
We hebben een afspraak ingepland. Toen bij de eerste ontmoeting was het heel prettig kennismaken. Ze gaat ook niet vertellen wat er allemaal zo verkeerd gaat want dat wisten we zelf ook maar al te goed. Maar samen naar een passende oplossingen zoeken zodat het ook vol te houden is naar gelang de weg.

We zijn samen aan de slag gegaan met budgetcoaching. De tijd dat we bezig waren hebben we nog wel een paar keer ons proces bij moeten stellen omdat er toch punten waren die te hoog gegrepen waren.

 

Dan merk je dat het een heel moeilijk en confronterend proces is waar je door heen moet.
Eerst zie je nog niet veel verandering maar beetje bij beetje zie je dat er licht aan het einde van de tunnel begint te schijnen.

Hoe verder we in het proces kwamen merkten we dat we steeds meer lucht kregen en overzicht in onze situatie. We merkten dat als het visueel zichtbaar is wat je waaraan uitgeeft dat het echter wordt.

Normaal als je pint of geld uitgeeft dan denk je vaak oh het is maar een klein bedrag. Maar in het overzicht werden die kleine bedragen opgeteld toch een groter bedrag.
We merkten dat we weer meer konden genieten van ons gezin.

Het persoonlijke proces van Chantal

Terwijl we in dat proces met Annemieke bezig waren merkte Annemieke aan mij dat er bij mij ook persoonlijk ook dingen niet lekker gingen waar ik mee in de knoop zat.

We zijn toen naast het budgetcoaching proces ook een coaching traject voor mij persoonlijk begonnen.
In mijn verleden vanaf mijn jeugd ben ik al aan het zoeken naar de juiste hulp voor mij omdat ik in de knoop zat met mezelf.

Bij al de instanties merkte ik dat ze je wel proberen te helpen maar niet diep genoeg gaan om echt het probleem op te lossen. Dan was ik daar een tijd onder behandeling geweest en dan ronden we het af omdat het wel leek goed te gaan op dat moment.

Het leek of dat ik de wereld wel weer aan kon. Maar helaas na een verloop van tijd was het probleem weer terug. Net of de pleister die erop geplakt was weer langzaam eraf aan het gaan was. Dan probeer je maar iedere keer een andere instantie om te hopen zal het dan deze keer raak zijn om niet voor een bepaalde tijd een oplossing te zijn.

Maar bij Annemieke was het heel anders ze gaat dieper kijken waar het probleem zit. Bij de andere hulp was het eigenlijk altijd zo om meteen het oude probleem te vervangen door de nieuwe oplossing. Maar in werkelijkheid merkte ik dat dat oude zeer er nog steeds door heen probeerde te komen.

Bij Annemieke wordt het oude zeer er nog naast gehouden dat dat er ook nog mag zijn want dat heeft je gemaakt tot wie je nu bent. Dan is het minder eng om meteen aan iets nieuws te moeten beginnen omdat het oude vervelend is maar ook wel vertrouwd.

Ik merkte dat ik op mijn tempo langzaam aan het nieuwe kon gaan wennen en lukte het niet dan stelde we het bij om het op mijn niveau wel te laten werken. Langzamerhand begon ik meer van mezelf te houden en positiever naar dingen te gaan kijken.

Ik merk nu dat ik daar zelf nog in aan het groeien ben en eerder een stap terugneem als het teveel word om alles weer even helder te bekijken.

Samen een andere toekomst vormgeven

Dankzij Annemieke kunnen we weer genieten als gezin van de kleinere dingen in het leven. En ik als individu ben zo gegroeid en sta steviger in mijn schoenen en merk dat ik op eigen kracht nog steeds aan het groeien ben.

Tot de persoon die ik me van binnen voel ook overheen komt met de persoon die ik aan de buitenkant ben en zie.

Chantal, mama van 2 kids en getrouwd met Jaap