Dagboek van een budgetcoach – een dappere beslissing

Dagboek van een budgetcoach - een dappere beslissing

Ik krijg koffie in de huiskamer en zijn ogen kijken mij aan. De sfeer is ongemakkelijk. Hij is hier duidelijk om zijn belang veilig te stellen.
Zij gaat ook zitten. Ze heeft mij kort daarvoor gebeld voor een afspraak. En ik weet, dit gaat helemaal niet over budgetcoaching. Dit gaat over zelfrespect.

Haar hoofd heeft al een beslissing genomen. Maar haar hart – bang voor eenzaamheid- doet nog niet mee. Hij zit tegenover haar en peilt haar gedachten. Hij kan er de woorden niet aan geven, maar hij weet het.

Met hem in de buurt kan ik de olifant in de kamer niet bespreken. Ik besluit me op de cijfers te gooien. Al gauw hebben we het over huur en over verzekeringen en wat ik hoop gebeurt; hij vertrekt. Maar eerst kijkt hij me nog even indringend aan. Hij zoekt naar woorden, hij wil zijn ontevredenheid over mijn aanwezigheid duidelijk maken maar hij slikt ze weer in.

Ik haal even opgelucht adem. Zij ook, maar ze kijkt me bedrukt aan. Ik stel haar de echte vraag: “wanneer is voor jou deze coaching gelukt? Wat hoop je te bereiken?”. Ik laat bewust het woord “budget” achterwege. De woorden komen bedachtzaam. Ze zoekt een steun in de rug om de onvermijdelijke beslissingen te nemen. Omdat ze ziet, dat ze zo niet verder kan. Haar spaargeld is als sneeuw voor de zon verdwenen. Ze heeft onlangs onder druk van hem haar handtekening gezet onder een lening. Op haar naam. Zodat ze “samen kunnen genieten”. Maar ze geniet niet.

We gaan aan de slag. En eigenlijk hoef ik deze keer niet zoveel te doen; omdat ze zelf een omslag wil maken, omdat ze zichzelf toestaat om een nieuwe keuze te maken. Blijkbaar was ik alleen maar het laatste kleine zetje dat ze nodig had. Maar ik zie wel een hele dappere vrouw die in de spiegel durft te kijken en voor zichzelf geen gemakkelijke keuze maakt. Een wijze vrouw vertelde mij ooit “waar het schuurt, kan het gaan glanzen”. En dat is precies wat er gebeurt. Het schuurt, het is niet gemakkelijk maar ze doet het. 

Een paar weken later al is het onvermijdelijke gebeurd. Zoveel nieuwe weerstand was niet zo leuk meer voor hem. Zij is een ervaring rijker. Met dat spaargeld komt het wel weer goed.