De Oester en de Parel

Oesters zijn iets bijzonders. Meestal zijn ze open en kan het zeewater er doorheen stromen. Bij gevaar gaat hij hermetisch op slot en knappe jongen (of zeeroofdier) die de oester open krijgt.

Als budgetcoach ontmoet ik soms oesters. Deze mensen zijn in eerste instantie hermetisch gesloten want het is maar afwachten wat er gaat gebeuren.
Eigenlijk een hele menselijke reactie. Dit mechanisme wordt gestuurd door de amygdala. Dit deel in je hersenen is ongeveer zo groot als een walnoot en controleert continue of het veilig is of niet. De amygdala is  ook mede verantwoordelijk voor de aanmaak van hormonen. Happy hormonen en ook de “vluchten, vechten of bevriezen”-hormonen. Die specifieke hormonen maakt je lijf razendsnel aan. Wanneer dat in combinatie is met langdurige stress is het gevolg dat je gevoel enigszins wordt “afgestompt”. Helaas kun je niet kiezen welke gevoelens worden afgevlakt en welke niet. Dus onder invloed van deze “not so happy”-hormonen dalen ook je gevoelens rondom plezier, verbondenheid en dankbaarheid.

Ik zie veel mensen die worstelen met stress. De “oester” is dus hermetisch gesloten en men leeft -soort van- op de automatische piloot. Wanneer dat in combinatie is met het hebben van schulden ontstaat al gauw een negatieve spiraal. Het incassobureau belt vaker dan vrienden zeg maar. Hier zit een groot onbehagen dat opnieuw voor veel stress zorgt en een tunnelvisie creëert.

In het boek van Eldar Shafir en Sendhil Mullainathan genaamd Scarcity worden twee belangrijke ontdekkingen gedaan.
De onderzoekers ontdekten dat mensen die financieel klem zitten worden geleefd door hun bandbreedte (belastbaarheid) en door tunnelvisie. Ik verbind daar nog iets anders aan: onder invloed van de “not so happy”-hormonen worden emoties afgevlakt en hebben mensen die het gevoel hebben klem te zitten daardoor veelal alleen nog maar oog voor hun financiële problemen. Bijna al het andere wordt ondergeschikt. Medicijnen worden niet stipt ingenomen, relaties worden verwaarloosd, het leven wordt niet meer voluit geleefd. Dat heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven en het zien van mogelijkheden.

Terug naar de oesters. Daar waar maar enkele oesters een parel met zich meedragen, ben ik er van overtuigd dat elk mens parels in zich heeft. Voor mij zijn die parels: passie en potentie.
Ik zoek die twee op en verbind ze op zo’n manier dat het plaatje klopt. Wat is jouw pad, waar ben je naar onderweg? Heb jij een plan voor je toekomst of word je geleefd? Mag dát waar je blij van wordt er zijn en maak je hier bewust keuzes voor in je budget?

Het opbouwen van financiële veerkracht is essentieel zodat je ook je blik op de toekomst kunt werpen. Wanneer de brandjes zijn geblust, er duidelijkheid en bewustzijn is ontstaan, wanneer je je authenticiteit durft te uiten ben je klaar voor de volgende stap: Persoonlijk Welbevinden.

Dit gaat niet over zo rijk mogelijk worden, dit gaat over rijkelijk Leven binnen je budget. Living within your means betekent voluit leven op een manier die je passies nu integreert en lief is voor je toekomstige potentie. En daar heb je een plan voor nodig, zodat de richting van de beweging al bekend is.

Wanneer je nu zonder plan leeft, zonder budget dat richting geeft aan je toekomst word je geleefd door situaties en pleeg je roofbouw op je potentie. Bén jij wie je bedoeld bent te zijn? Of ligt er nog een verlangen te smeulen waar je (nog) niks mee doet? Misschien ben je nu consultant of advocaat, maar ligt je hart bij iets anders. Iets waarvan je als kind al wist dat dát echt helemaal geweldig zou zijn, later als je groot zou zijn. Want dan zou je dat gaan doen en je hart gaat zingen als je er aan denkt (je happy hormonen staan nu ook te zingen). Je fantaseert weer even voluit…. Want dan zou ik…. En dan kan ik ook…

Een belangrijke levensles die ik inmiddels heb geleerd is dat je passie pas echt gaat stromen wanneer je die ten dienste stelt van andere mensen. Dus wanneer je je passie gebruikt om anderen te helpen om verder te komen in het leven. Bij deze passie bedoel ik een gave, een talent dat jij hebt waarvan je in je hart wéét dat jij daar goed in zou zijn. Dit is het groeipad van je persoonlijke ontwikkeling en dat is je potentie.

Door nu richting te geven aan je financiën kun je het pad van je passie en je potentie wat makkelijker maken. Het volgen van een droom -wat die droom ook is- wordt een stuk gemakkelijker wanneer jij en je gezin daarbij niet op een houtje hoeven te bijten. Persoonlijk Welbevinden is met een beetje planning en bewustwording heel goed mogelijk.
Ik ben heel benieuwd naar jouw verhaal!